The Switch Stories Podcast

Welkom bij The Switch Stories Podcast. De podcast over het maken van switches in je leven, je carrière en binnen het ondernemerschap. Van stoppen met je baan en de financiële struggles tot het succesvolle ondernemen, alles komt voorbij. Met deze podcast hoop ik je te inspireren en te motiveren om actie te ondernemen als je voelt dat het tijd is voor jouw Switch! Veel luisterplezier!

Switch Story #21: Train je gelukscompetenties met Veronique Kilian

In deze aflevering interview ik Veronique Kilian van Trainjegelukscompetenties.nl van KT Dynamics. Veronique vindt het van jongs af aan belangrijk om allround kennis te hebben. Na haar studie krijgt ze de mogelijkheid om een leer-werk jaar te doen, waardoor ze werd opgeleid tot een organisatie advies consultant. Dit was voor haar echt een perfecte start en hier vond ze ook direct haar passie voor organisatie advies. Door een fietsongeluk krijgt ze een hersenschudding, waardoor ze weken thuis zat. Dit was het moment waarop ze besloot dat ze haar capaciteiten wilde inzetten voor meerdere opdrachtgevers. Inmiddels is ze al 24 jaar ondernemer. Veronique investeert veel in haar persoonlijke ontwikkeling, volgt tot op de dag van vandaag verschillende opleidingen en trainingen om zichzelf steeds te verbeteren en helpt door haar jarenlange ervaring inmiddels vele bedrijven en organisaties. Ze traint en coacht mensen in alle lagen van de organisatie, maar ook in teams. Daarnaast is ze auteur van o.a. het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! Deze inspirerende vrouw deelt in dit interview superveel van haar kennis en ervaring met ook veel mooie voorbeelden. Wil je hier meer over weten, luister dan snel naar dit interview!

Switch Story #20: Switch Your Mindset in deze tijd van de Corona Crisis

We zitten in de Corona Crisis en iedereen moet zijn/haar leven aanpassen aan de huidige maatregelen. Je zit opeens 24/7 met je partner en je kids thuis. Wat doet dit met jou en hoe ga jij hiermee om? Heb jij al mot met je partner en vind jij het vervelend dat je nu veel tijd kwijt bent aan het uitleggen van sommen aan je kind terwijl je ook probeert vanuit huis nog wat werk te verzetten? De negatieve eerste reacties die ik in mijn omgeving hoorde afgelopen week waren voor mij de reden om deze solo podcast op te nemen. Switch Your Mindset in deze tijd van de Corona Crisis. Juist in deze tijd is het belangrijk om je mindset van het negatieve te switchen naar het positieve. Hoe je dit precies doet? Ik geef je 3 manieren mee die mij altijd helpen. Luister hier snel naar deze aflevering!

Switch Story #19: Van Recruitmentspecialist naar Career Coach met Dorette Vonk

Het interview dat ik vandaag met je wil delen is met Dorette Vonk van Buro Vonkeling. Dorette wil het liefst altijd een paar stappen verder zijn daar waar ze momenteel is. Na diverse verschillende functies bij verschillende werkgevers komt ze in de recruitment terecht, waar ze echt haar passie vindt en wat helemaal bij haar past. Haar werksituatie liet het alleen niet toe om in haar volle potentie te functioneren. In combinatie met 2 jonge kindjes en zeer weinig slaap raakte ze overbelast. Daarbij had ze echt de wens om ooit te gaan coachen, dus werd het tijd om knopen door te hakken, te stoppen met haar baan en er meer te zijn voor haar kindjes. Alleen voelde het maken van deze keuze in eerste instantie heel erg als falen; falen in het hebben van carrière in combinatie met het moederschap. Terwijl ze hier aan terugdenkt en erover vertelt raakt het haar nog steeds erg diep. Ze is er heel open en eerlijk over en vertelt ook over haar ervaringen binnen het ondernemerschap. Wil je hier mee over weten? Luister dan snel naar dit interview.

Switch Story #18: Van orthopedagoog naar praktijk voor spirituele groei met Fenna Bolkestein

In deze aflevering interview ik Fenna Bolkestein, eigenaresse van Praktijk Tala. Een praktijk voor persoonlijke en spirituele groei. Voordat Fenna haar praktijk begon had zij een goede baan als gedragsdeskundige in de zorg met een goed salaris en perfecte werktijden in combinatie met haar 3 kinderen, maar er kwam een moment dat zij voelde dat haar meer te doen stond op deze wereld dan in haar veilige omgeving van haar vaste baan te blijven. Ondanks dat ze nog niet precies wist wat haar nu te doen stond, wist ze wel dat ze eerst het hoofdstuk van haar baan mocht afsluiten, dus ze nam ontslag. Dit is natuurlijk niet over een nacht ijs gegaan, maar in alles wat Fenna doet vertrouwt ze volledig op haar gevoel. Vanuit haar achtergrond als orthopedagoog begon ze haar praktijk met het helpen van kinderen met gedrags- en faalangst problemen. Na een jaar kwam ze erachter dat ze toch liever met de moeders van die kinderen oftewel vrouwen wilde werken, dus besloot ze weer een switch te maken. Het maakte haar niet uit wat anderen ervan zouden vinden, maar ze wist dat haar dit nú te doen stond. Hoe ze dit doet en welke tips ze voor jou als luisteraar heeft deelt ze volledig vanuit haar hart in dit interview.

Switch Story #17: Van jarenlange depressies naar haar mooiste leven met Rintske Bosma

In dit interview ga ik in gesprek met Rintske Bosma. Ze runt twee bedrijven en een stichting; RinTske Advies & Training, Cupbliss en de Cupbliss Safehouse Foundation. Deze prachtige vrouw leeft momenteel haar mooiste leven; ze woont in een prachtig huis, is helemaal gelukkig met haar zoon en heeft een mooie missie met haar ondernemingen. Met Cupbliss verkoopt ze namelijk vrolijk gekleurde kartonnen koffiebekertjes aan bedrijven met teksten zoals ‘You’re the best’, ‘You can do this’ en ‘Enjoy your day’. 50% van haar winst gaat naar goede doelen. Dit klinkt allemaal heel mooi, maar tot 8 jaar geleden was haar leven nog totaal anders. Zij was toen namelijk al 25 jaar depressief en leidde een leven vol angst en zonder vertrouwen. Dit werd op een gegeven moment zo erg dat zij een einde aan haar leven wilde maken. Ze was toen een moeder van een zoontje van 4 jaar met een goede baan in het bedrijfsleven. Wat er toen gebeurde waardoor Rintske dé switch naar haar mooiste leven maakte vertelt ze uitgebreid in dit openhartige gesprek.

Switch Story #16: Van liefde voor vastgoed tot multi-passionate ondernemer met Merle Mudde

In dit interview ga ik in gesprek met Merle Mudde, multi-passionate ondernemer. Merle noemt zich een multi-passionate ondernemer, omdat zij over meerdere dingen gepassioneerd is en hiermee ook ondernemingen heeft opgezet. Vanuit een achtergrond in het vastgoed ontstond haar eerste bedrijf; Holland Homestay en door het snelle en grote succes kwam Merle in contact met andere ondernemers die van haar wilden leren. Zo onstond haar onderneming in business coaching. Verder gelooft Merle in ondernemen vanuit jouw verhaal. Haar verhaal was zij door een ernstigere vorm van PMS elke maand in haar bed lag. Dit zorgde ervoor dat ze alles hieromtrent is gaan uitzoeken waardoor ze nu ook andere vrouwen empowert om te ondernemen vanuit hun cyclus en zo is business nummer 3 ontstaan. Voor het geval je denkt dat ze bijna overspannen raakt van de vele verschillende dingen waar ze mee bezig is; dit is totaal niet het geval! Merle is namelijk vorig jaar moeder geworden van een zoontje en vindt het heel belangrijk veel bij hem te zijn. Daardoor werkt ze ook maar 2 dagen per week. Hoe ze dit allemaal doet? Door multi-focus! En daarover vertelt ze in dit interview!

Switch Story #15: Van trade marketeer tot eigen merk verantwoorde snacks met Rob de Weert

In deze aflevering hoor je mijn interview met Rob de Weert, mede-eigenaar van Fruitfunk, een merk verantwoorde snacks voor kinderen. Voor hij ruim 5 jaar geleden samen met zijn compagnon dit bedrijf begon had hij een goede baan, een goed salaris en een auto van de zaak. Met alle support van zijn vriendin en familie die ook allemaal ondernemers zijn is hij volledig voor het ondernemerschap gegaan. Zowel Rob als zijn compagnon hebben gewerkt voor een bedrijf dat speelgoed afvulde met snoep, maar vanuit de markt hoorden ze dat er behoefte was aan verantwoord snoep voor kinderen. Door de vraag hiernaar is Fruitfunk ontstaan en is het avontuur begonnen naar het ontwikkelen van verantwoorde snacks voor kinderen.Welke stappen hij heeft gezet, hoe het huidige assortiment is ontstaan en hoe hun producten nu in 15 landen verkrijgbaar zijn vertelt hij uitgebreid in dit interview. Ook deelt hij over de diepe dalen en de lessen die hij in de afgelopen jaren heeft geleerd. Als je zelf ideeën hebt voor jouw ondernemerschap waarbij je een product gaat ontwikkelen met een hoge investering en daarmee ook meer risico, is dit interview echt een must-listen!

Switch Story #14: Van manager in de media naar weddingplanner
naar webdeveloper met Amanda Timmer

De titel van deze aflevering zegt het al; Amanda Timmer heeft niet één, maar twee switches gemaakt. Deze enthousiaste jonge moeder met twee kindjes heeft eerst meer dan 10 jaar in de media en entertainment gewerkt. Zonder achtergrond in de trouwbranche werd ze een weddingplanner en werkte ze jaren met plezier aan haar weddingplanning business. Eerst parttime naast haar fulltime baan in de media, maar het werk werd teveel dus na een goede voorbereiding en overweging besloot ze haar goede baan op te zeggen om volledig voor het ondernemerschap te gaan. Hoe ze dit deed vertelt ze uitgebreid in dit interview. Ook hoor je haar verhaal over hoe haar tweede switch tot stand komt waardoor ze nu samen met haar man samenwerkt in hun bedrijf Madoo. Madoo is gespecialiseerd in websites en webshops, een weer totaal andere branche dan de trouwbranche. Toch ontwikkelde Amanda een liefde voor het webdevelopment en vertelt ze hoe het voor haar en haar man werkt om samen in een bedrijf te werken. Ben je nieuwsgierig naar Amanda haar verhaal? Luister dan snel naar dit interview!

Switch Story #13: Van horecaman
naar eigenaar van een meeting & event locatie met Mark Reiman

Als tiener kwam Mark Reiman in het speciaal onderwijs terecht. Hier werd hem snel duidelijk dat als hij zijn gedrag zou aanpassen hij veel meer kon dan tot dan toe naar voren kwam. Als bijbaantje kwam hij in de horeca terecht en ging studeren aan de Middelbare Hotelschool. Hier ontwikkelde hij een passie voor hospitality. Tijdens zijn stages kwam hij erachter dat als hij hard genoeg werkte, het ook echt werd gewaardeerd. Hij kreeg stage kansen bij grote namen zoals het Krasnapolsky en het Okura hotel in Amsterdam en tijdens zijn studie aan de Hogere Hotelschool ook nog bij de Librije. Mooie namen voor op zijn CV. Na een aantal jaren op Aruba te hebben gewoond kwam hij terug naar Nederland en vond hij vrij snel een goede baan bij een hotel in Apeldoorn, maar ondertussen had hij wel de wens om zelfstandig te ondernemen, maar nog geen concreet idee. Hoe hij uiteindelijk in het avontuur is gestapt dat tot het ontstaan van City Lounge Apeldoorn heeft geleid vertelt hij uitgebreid in dit interview. Daarnaast vertelt hij over het leven van 2 ondernemers, zijn vrouw is namelijk ook ondernemer, die binnenkort hun eerste kindje verwachten. Hoe gaan ze om met financieel lastige momenten, hoe houden ze vertrouwen en wanneer vieren ze de mooie momenten? Luister snel naar deze aflevering!

Switch Story #12:
Van Secretaresse naar Mailbox Master met Vivianne Kroone

In deze aflevering interview ik Vivianne Kroone van Mailbox Master. Vivianne vertelt heel openhartig en uitgebreid over haar weg van het onzekere meisje dat op school niet wist wat ze precies wilde gaan doen in haar vervolgopleiding naar de vrouw die ze nu is en die vindt dat ze het leukste werk van de wereld heeft in het geven van trainingen bij bedrijven over het efficient en productief omgaan met hun mailbox. Uiteraard is dit niet van de een op de andere dag zo ontstaan. Binnen haar carrière kreeg ze veel kansen om zich verder te ontwikkelen, ook in het geven van trainingen waar ze achter kwam dat ze dat zo leuk vond. Ze had het dus ook goed voor elkaar, maar toch wilde ze meer en zo kwam er opeens een kans op haar pad waardoor ze besloot zich in te schrijven bij de KvK. Dit betekende alleen niet dat ze gelijk haar baan in loondienst heeft opgezegd en fulltime is gaan ondernemen. Ook is het binnen het ondernemerschap echt niet allemaal even gemakkelijk geweest voor haar, want het lukte in eerste instantie niet om haar bedrijf echt van de grond te krijgen en klanten binnen te halen. Ze vertelt uitgebreid over hoe ze dit heeft aangepakt en wat haar door deze lastige periode heen heeft gesleept. Luister dus snel naar deze podcast aflevering, waarin Vivianne veel waardevolle lessen deelt!

Switch Story #11: Van verpleegkundige naar dé Angstexpert met Joke Straathof

In dit interview een mooi gesprek met Joke Straathof, dé Angstexpert van Nederland. Joke is een mooie en openhartige vrouw. Jarenlang werkte ze als verpleegkundige en kwam ze in aanraking met mensen die allerlei angsten en beperkende overtuigingen hadden. Joke houdt van persoonlijke ontwikkeling en heeft zich in de loop der jaren op allerlei gebieden bijgeschoold. Van alternatieve geneeswijzen zoals Reiki tot Kinesiologie, maar zo’n 4 jaar geleden kwam ze in contact met Hypnotherapie en daar is haar hart echt harder van gaan kloppen. Door middel van Hypnotherapie helpt Joke inmiddels vele mensen van allerlei angsten af. Van hoogtevrees tot angst voor overgeven. Ze vertelt welke mogelijkheden er zijn door middel van het contact met je onderbewustzijn. Joke deelt ook openhartig haar journey in het ondernemerschap.Waar ze ooit begon tot waar ze nu staat en welke stappen ze daarin heeft gezet. Joke werkte namelijk ook een lange tijd als zzp’er in de zorg. Hoe heeft ze haar financiële zekerheid van werken in zorg kunnen opgeven en wat heeft ze gedaan om dé Angstexpert van Nederland te worden? Je hoort het allemaal in dit interview

Switch Story #10: Van bankmedewerker naar eigen recruitment bureau met Kimberley Maynard

In deze aflevering ga ik in gesprek met Kimberley Maynard van recruitment bureau Mayforce. Van jongs af aan was Kimberley al heel ondernemend en hield ze van aanpakken. Dit kwam goed van pas toen deze mooie dame al op haar 18e moeder werd van een dochter. Met de verantwoordelijkheid voor haar dochter had ze wel duidelijke doelen voor haar toekomst voor ogen; haar opleiding afmaken en een goede baan vinden. Dit lukte allemaal waarbij ze direct na haar studie aan de slag kon bij ABN AMRO, waar ze in verschillende functies veel leerde, doorgroeide en ook de vrijheid kreeg om binnen de bank haar eigen ‘toko’ te runnen. Perfecte baan toch? Hoe komt het dan dat zij uiteindelijk na 11 jaar bij de bank toch haar passie vond in de recruitment? Je hoort alles hierover in dit interview!

 

Switch Story #09: Korte terugblik op mijn eerste interviews

In deze eerste aflevering van 2020 geen interview maar een korte terugblik op de afgelopen weken en mijn eerste interviews. Hoe heb ik het ervaren om mijn podcast te starten en de interviews te doen; wat was er leuk en wat was er lastig? Ook deel ik een korte samenvatting van wat de ondernemers hebben gedeeld over het maken van een switch. Klik hier om de aflevering te luisteren. Ik wens je veel luisterplezier!

Switch Story #08: Van 23 jaar basisonderwijs naar zelfstandig coach met Esther van Wageningen

In deze laatste aflevering van 2019 interview ik Esther van Wageningen van Rheset. Esther heeft eigenlijk altijd in loondienst gewerkt in het basisonderwijs. De eerste jaren als juf in de bovenbouw en ze is zich daarna verder gaan ontwikkelen om uiteindelijk jaren als directrice van een basisschool aan het werk te zijn. Vorig jaar kreeg zij een burn out die er voor zorgde dat zij na ging denken over wat zij nu echt wilde. In een korte tijd besloot zij om haar baan op te zeggen en het onderwijs na 23 jaar te verlaten. Vol vertrouwen ging ze haar nieuwe uitdaging aan en ze heeft nu haar eigen bedrijf om mensen te helpen met hun ‘rheset’ middels trainingen, coaching en loopbaanbegeleiding. Hoe ze dit heeft gedaan deelt zij in dit interview. Ook deelt ze haar visie op de problematiek in het onderwijs en hoe zij vanuit vertrouwen haar keuzes heeft gemaakt. Luister snel via deze link.

Switch Story #07:  Van Art Director tot Rouwexpert met Annemiek Dogan

Van jongs af aan wist Annemiek al heel goed wat zij wilde; Art Director worden en werken met grote internationaal bekende merken. Ze zorgde dat ze hiervoor een goede opleiding genoot en kreeg al vrij snel na haar afstuderen een baan bij een gerenommeerd marketing en content agency. Ze was nu echt Art Director en maakte de creatieve campagnes van grote merken, precies wat ze wilde, toch? Maar ze was niet gelukkig. Dit was het toch niet. Op het moment dat haar werkgever haar een vast contract aanbood en ze een prachtige auto van de zaak mocht uitzoeken besloot ze dat dit niet voor haar was. Ze wilde meer vrijheid en besloot als zzp’er aan de slag te gaan. Het leven als zzp’er ging haar goed af. Door haar opgebouwde reputatie lukte het vrij gemakkelijk om aan opdrachten te komen. Tot die ene enorm grote opdracht, de opdracht waar ze haar hart en ziel in had gestopt, maar waarbij het compleet misliep. De opdracht die echt voor het dieptepunt zorgde in haar ondernemerschap en waarbij al het vertrouwen in het goede in de mens was verdwenen. Wat er precies gebeurde en hoe Annemiek vanuit dit dieptepunt weer een switch maakte en dus vanuit Art Director uiteindelijk een Rouwexpert werd, hoor je allemaal in dit openhartige interview.

Switch Story #06: Van manager in de uitzendbranche tot het verhuren van kantoren met Thom van Wijk

In deze aflevering van The Switch Stories Podcast interview ik Thom van Wijk, eigenaar van ScaleHub. Thom vertelt in een open gesprek over zijn weg naar het ondernemerschap. Vanuit een goed betaalde baan bij Randstad zet hij zijn eerste stappen; hij was daar niet meer gelukkig dus zegde zijn baan op zonder iets anders te hebben. En in het begin had hij ook echt geen idee had wat hij wilde gaan doen. Tot hij in een omgeving terecht kwam van gelijkgestemde ondernemers waar hij zich kon inkopen in StartHub, een kantoorpand waar bureaus/werkplekken aan start-ups werden verhuurd. Hij ging deze kar trekken, maar kon de start-ups die doorgroeiden en naar een groter kantoorpand wilden helaas niet helpen. Dat ging natuurlijk wringen en daarmee werd ScaleHub geboren; een co-working space voor scale-ups met goede kwaliteit kantoren. Klik hier om meer te lezen het interview te luisteren!

Switch Story #05: Van banen switcher naar koning van de in-store communicatie met Camiel Dekker

Van jongs af aan is Camiel een harde werker; hij heeft allerlei verschillende banen gehad en doet alleen werk dat hij leuk vindt. Zodra hij een baan niet meer leuk vond ging hij op zoek naar iets nieuws. Toen zijn werkgever 6 jaar geleden failliet ging kwam Camiel thuis op de bank te zitten, maar niet voor lang, want een van zijn toenmalige klanten belde hem op om hem een opdracht te geven terwijl hij niet eens een bedrijf had. Die klant zorgde ervoor dat hij zich inschreef bij de KvK en zo ontstond zijn bedrijf Your Point of Sale. Met Your Point of Sale bedienen ze vele grote merken met in-store communicatie. Van kartonnen displays, shop in shops tot hele etalages die ze ontwerpen en installeren. Camiel deelt in dit interview over wat hem drijft, wat zijn droom is voor de toekomst van zijn bedrijf en hij geeft uiteraard ook tips voor mensen die ook graag een switch willen maken naar het ondernemerschap.

Klik hier om het interview te beluisteren en als je meer over Camiel en Your Point of Sale wil weten.

Switch Story #04: Van jurist in toga tot merk & social media strateeg met Châu Nguyen

In deze aflevering van The Switch Stories Podcast hoor je een interview met Châu Nguyen, eigenaresse van Fresh Agency en op Instagram beter bekend als The Pink Suitcase. Een vrolijke, oprechte en enthousiaste vrouw waarmee ik een openhartig gesprek had over haar journey en haar liefde voor merken en social media. Vanuit haar achtergrond in ondernemingsrecht, intellectuele eigendom en merkenrecht koos ze voor haar passie voor merken en werkte ze als brand & social media manager voor een van de grootste merken in de bouwsector. Ze miste alleen echt de vrijheid, waardoor ze besloot haar baan op te zeggen en haar eigen agency te starten in merk & social media strategie. Hoe heeft ze dit precies gedaan? Hoe reageerde haar man en familie? Wat heeft ze gedaan om deze droom werkelijkheid te laten worden? Wat heeft haar online zichtbaarheid haar gebracht? En wat zijn haar tips om gemakkelijker keuzes maken? Al deze vragen worden beantwoord in deze podcast aflevering! 

Klik hier om het interview te beluisteren en als je meer over Châu en Fresh Agency wil weten. 

 

Switch Story #03: Van kantoorbaan bij een multinational tot eigen merk babyvoeding met Frank Dekker

In dit interview heb ik een mooi gesprek met Frank Dekker, eigenaar van Pure Goat Company. Frank heeft jarenlang in loondienst gewerkt; eerst bij een bank, daarna bij een multinational waar hij echt een goede baan had en goed geld verdiende. Maar hij zocht zingeving in zijn leven en besloot zijn baan op zeggen om te gaan ondernemen. Hij startte Pure Goat Company en ging samen met zijn compagnon hun eigen merk babyvoeding maken. Biologische babyvoeding die, als het met de borstvoeding niet wil lukken of als opvolgmelk, een keuze kan zijn om aan je kindje te geven naast het huidige aanbod. Welke drastische keuzes heeft hij in zijn leven gemaakt om zijn droom waar te maken? Hoe gaat het nu met hem en Pure Goat Company?

Je hoort het allemaal in dit interview! Klik hier om het interview te beluisteren en als je meer wilt weten over Frank en Pure Goat Company.

Switch Story #02: Van verloskundige naar online ondernemer met Adelina van Gurp

Mijn allereerste interview is met mijn zus Adelina van Gurp. Zij maakte de switch van verloskundige naar mede-eigenaresse van een babywinkel en daarna naar eigenaresse van De Geboorte Academie. Hoe heeft zij keuzes gemaakt? Heeft zij lang getwijfeld? Hoe zit het met haar mindset? In het interview geeft ze ook tips over wat je kan doen als jij nu twijfelt over jouw switch en welke stappen je dan kan zetten. Ben je benieuwd naar haar verhaal? Klik hier en lees meer over Adelina, haar bedrijf en luister deze aflevering via Spotify, iTunes en Soundcloud!

 

 

Switch Story #01 – Mijn Story en waarom The Switch Stories Podcast

In deze eerste aflevering vertel ik je over mijn verhaal; wie is Amelia Stechweij, wat is mijn achtergrond en wat drijft mij om deze podcast te starten.

Veel luisterplezier!

Luister deze aflevering hier op Spotify en iTunes